Recreatief en prestatief Judo
Voor alle leeftijden

Judo onder de 12 jaar

JCR is bij de Judo Bond Nederland aangesloten en heeft hier het keurmerk van, voldoet aan al strenge eisen die het NOC-NSF en de judo bond stelt bij het les en training geven.

Tussen 7 en 12 jaar wordt sporten steeds belangrijker, in deze leeftijdsgroep is het, waarin kinderen de basistechnieken en -principes van judo leren. De nadruk ligt op de ontwikkeling van motorische vaardigheden, lichaamsbewustzijn, discipline, respect en samenwerking Hoe jonger je begint, hoe meer plezier je er aan beleeft. Daarbij heeft het veel invloed op je als je opgroeit. Gezondheid en mentale stabiliteit worden steeds grotere onderwerpen in de huidige maatschappij. Er wordt al gesproken over een jeugd die te weinig beweegt.

Bij JCR leren kinderen met plezier sporten. Er zijn twee onderdelen die JCR ontzettend belangrijk vindt en deze doelgroep aanleert.

Motorisch aanleren:

  • Basismotoriek zoals huppelen, koprol, balanceren, radslag en meer beweegvormen
  • Judo Motoriek zoals valbreken, judo worpen en houdgrepen
  • Spel zoals stoeispelen, veilig vechten, competitieve en coöperatieve spelvormen
  • Fysiek zoals werken aan conditie, kracht, behendigheid, coördinatie en lenigheid

Mentaal werken aan:

  • Zelfvertrouwen – wees trots op jezelf
  • Moed tonen – durf de volgende stap te zetten
  • Vriendelijkheid – help andere judoka vooruit
  • Respect – behandel anderen zoals je zelf ook behandeld wil worden
  • Concentratie – laat je niet afleiden, leef in het nu
  • Beheersing – reguleer agressie, beheers je kracht, omgaan met verlies en winst

De judo lessen duren 60 minuten. Binnen elke les zit een vaste structuur. Dit zorgt voor duidelijkheid en hierdoor kunnen zelfs de meest “drukke” kinderen rust vinden binnen de les. Kinderen met autisme, ADD en ADHD floreren binnen het judo dankzij deze structuur.

We beginnen de les met een rei (judogroet). We spreken hiermee af dat wij goed ons best zullen doen, elkaar helpen en elkaar geen pijn doen deze les. Vervolgens start de warming-up waar basiselementen naar voren komen. Bij JCR zijn we van mening dat elke judoka de basisbewegingen eerst onder de knie moet krijgen voordat we naar sport specifieke oefeningen gaan. Binnen de specifieke warming-up werken we actief naar de kern.

Elke kern bestaat uit een onderdeel van het thema van de week. Deze lessen zijn gedurende de week voor deze doelgroep nagenoeg hetzelfde met kleine verschillen. Mocht je een les missen, dan kan je deze dezelfde week nog inhalen en geen lesstof missen.

Na de kern volgt Randori. Een vorm waarbij je jouw aangeleerde technieken gaat testen met uitdagingen. Ontlading na een hardwerkende en geconcentreerde les is hartstikke belangrijk.

Waarom judo onder de 12 jaar bij JCR?

Judo heeft een vormende waarde en is dan ook populair. Omdat je moet samenwerken, leer je elkaar te vertrouwen. Ook leer je met elkaar om te gaan. Tijdens Judo leer je vallen, iets waarvan ze later veel voordeel hebben. Je hoeft dan ook niet meer bang te zijn om je pijn te doen en durf je bijvoorbeeld ook meer tijdens andere sportlessen. Heb je een faalangst dan krijg je meer zelfvertrouwen en eigenwaarde. Heb je last van ADHD kan Judo een manier zijn om te leren hoe je eigen energie beter te beheersen en te hanteren is.

Onze sponsors