Banden en slippen Examens

Judo banden systeem

Bent u een judoka, een beginneling of heeft u gewoon interesse in de sport? Dan zou het kunnen zijn dat het bandensysteem nog niet helemaal duidelijk voor u is.

Voor elk niveau die u kan bereiken in de sport Judo , wordt er eerst een examen afgelegd. Als u dit examen haalt krijgt u een nieuwe band en komt u een stapje hogerop. Het behalen van een band is  hetzelfde als het behalen van een classificatie die de gevorderd heit van de judoka aangeeft. Hoe donkerder de kleur hoe beter de judoka.

Voor de jeugd tot 12 jaar zit er om ze niet lang te laten wachten op hun volgende graad een slippen systeem tussen zo dat ze om het half jaar wel echt vooruit gang boeken in de judosport,

Natuurlijk streeft iedereen naar de  zwarte band. Veel mensen denken ook dat de zwarte band het hoogste niveau is, maar daar stopt het niet. Daarna heeft u nog meer niveaus en kunt u nog verder groeien.

We kunnen de gradaties in het bandensysteem onderscheiden in drie systemen:

 • Het slippen systeem
 • Het kyu-systeem
 • Het dan-systeem

Het kyu-systeem

Hetkyu-systeem is opgedeeld in verschillende gradaties die hieronder te zien zijn.

kyu-systeem

Hierbij begin je allereerst met de witte band. Je begint  dus bij nummer 6, de 6de kyu  oftewel Rok(u)-kyu. Door middel van trainingen en oefenwedstrijden doet u veel ervaring op waardoor u kan streven naar de gele band. De vaardigheidseisen voor de kyu graden verschillen per club/school, maar u moet er wel een aantal technieken beheersen wilt u hogerop komen. Ieder half jaar wordt er een examen afgenomen voor een nieuwe kyu – graad band. De examencommissie bestaat meestal uit hun eigen judoleraar plus leden van de graden commissie van de judo club zij hebben de taak om te beoordelen of je voldoet aan de eisen, die voor die graad of slip gesteld zijn.

Onder de leeftijd van 12 jaar wordt er gebruik gemaakt van het slippensysteem. Kinderen onder de 12 jaar kunnen dus niet zomaar van de 6de kyu naar de 5de kyu.

Voordat u naar de gele band (5e kyu)  gaat moet u eerst deze slippen behalen:

 1. 6e kyu (witte band) met een gele slip
 2. 6e kyu (witte band) met een oranje slip
 3. 6e kyu (witte band) met een groene slip
 4. 6e kyu (witte band) met een blauwe slip
 5. 6e Kyu (witte band) met een bruine slip
Klik voor de examen eisen 5eky tot 4ekyu

5e kyu (Gele band)

Heeft u alle slippen behaald dan kunt u jammer genoeg nog niet zomaar een gele band bemachtigen. Volgens de Nationale graduatiesysteem jeugdjudo is er een leeftijdsgrens. U moet minimaal tussen de 6 en 7 jaar zijn om een gele band te bemachtigen.

Tussen gele band naar oranje band (4e kyu) komen de volgende slippen:

 1. 5e kyu (gele band) met een oranje slip
 2. 5e kyu (gele band) met een groene slip
 3. 5e Kyu (gele band) met een blauwe slip
 4. 5e Kyu (gele band) met een bruine slip
Klik voor de examen eisen 5eky tot 4ekyu

4e kyu (Oranje band)

Tussen oranje band naar groene band (3e kyu) komen de volgende slippen:

 1. 3e kyu (oranje band) met een groene slip
 2. 3e kyu (oranje band) met een bruine slip
 3. 3e kyu (oranje band) met een blauwe slip

 Klik voor de examen eisen 4ekyu tot 3ekyu  

3e kyu (Groene band)

Tussen groene band naar blauwe band (2e kyu) komen de volgende slippen:

 1. 3e kyu (groene band) met een blauwe slip
 2. 3e kyu (groene band) met een bruine slip

klik voor de examen eisen 3kyu tot 2e kyu

2e kyu (Blauwe band)

Tussen blauwe band naar bruine band (1e kyu) komen de volgende slippen:

 1. 2ekyu (blauwe band) met een bruine slip.

klik voor de examens eisen 2ekyu tot 1ekyu

1e kyu (Bruine band)

Maar nu heeft u bruine band gehaald en u bent eerste kyu. Gefeliciteerd, maar u bent nog lang niet klaar. Uw reis naar de top is pas op de helft.

     1e Kyu


klik voor de examen eisen 1e kyu

Als je eenmaal in het bezit bent van de 1e kyu, oftewel bruine band, is het nog maar één stap naar de zwarte band = 1e dan. Maar dit is niet zomaar een stap. Er zijn behoorlijk wat zaken die je wel moet weten.

 • Om deel te kunnen nemen aan een examen voor 1e dan dient de kandidaat tenminste 3 jaar lid van de JBN te zijn. Bij een onderbroken lidmaatschap moet de kandidaat kunnen aantonen dat hij tenminste 3 jaar lid is geweest
 • Minimum leeftijd 16 jaar, deze leeftijd moet je hebben bereikt op 31 december van het lopende jaar
 • De examenpartner(s) (uke) dienen eveneens lid te zijn van de JBN
 • Je hebt recht op twee herexamens; daarna moet je helemaal opnieuw beginnen

Vanzelfsprekend moet er hard getraind worden en zijn er een aantal zaken die geregeld moeten worden. De voorbereidingstijd voor het zwarte bandexamen hangt grotendeels van jezelf af. Dit is mede afhankelijk of je kiest voor een volledig technisch examen (kata) of voor competitie, maar kan ook nog per persoon erg verschillen. Veelal moet je toch rekening houden met een voorbereidingstijd van ongeveer een half jaar tot twee jaar. Ons advies is om regelmatig minimaal één uur per week, buiten je normale lesuur om, te besteden aan je examentraining. Voor deze extra trainingen kun je in overleg, vrijwel altijd, terecht op al onze trainingslocaties en lessen. Het examen staat of valt met een goede valpartner. het is belangrijk dat je elkaar goed aanvoelt. Het elkaar aanvoelen hoeft vaak zijn tijd nodig; dit ontwikkel je veelal niet in één maand. Je bent zelf verantwoordelijk voor je inzet en de afspraken die je maakt met je examen-partner.

Sinds enige tijd wordt er onderscheid gemaakt in een tweetal uitvoeringsvormen namelijk ‘Kodokan’ of ‘Busen’. Bij JCR trainen we de Kodokan-methode.

Aandachtspunten voor het examen:

 • Tijdens het examen draagt men een witte judo-gi waarop geen andere (merk)tekens zijn aangebracht
 • Als je wordt opgeroepen bij de examinatoren is het netjes je even voor te stellen
 • Loop er rechtop en zelfverzekerd, maar niet arrogant bij
 • Laat bij elke techniek duidelijk de balansverstoring zien
 • Na en tijdens elke techniek moet je het controleren van uke goed kunnen demonsteren, zodat het er niet als los zand uitziet
 • Beweeg over de mat wanneer je je vrije technieken laat zien. Zorg voor de juiste timing wanneer je gaat werpen, zodat uke in de juiste positie staat
 • Werp zoveel mogelijk in de richting van de examinatoren

Handel met de juiste intentie. Uke biedt weliswaar niet echte weerstand, maar het moet ook niet zo zijn, dat uke mee springt. Bij combinaties moet je de eerste worp ook echt maken en niet schijnbeweging of aantikken. Ook bij het overnemen moet je echt willen overnemen en niet een soort van teken geven aan uke dat deze moet vallen

Zwarte band en wat dan?

Je kan ook nadat alle kyu’ s zijn behaald kunt je zelf verder bekwamen voor de eerste dan. Deze dan kunnen we vergelijken met graden. De hoogste graad is graad 11. Dan ontvangt u een brede witte band. De grondlegger van de judo Jigoro kano is in het bezit van de 11e  dan. Als je eindelijk je eerste dan hebt behaald, kun je je niet alleen verder ontwikkelen tot een hogere graduatie. Maar ook kun je een opleiding gaan volgen en je bekwamen tot gediplomeerd judoleider, judoleraar A of judoleraar B, deze opleidingen zijn erkend door het ministerie van WVC. Een opleiding tot judo scheidsrechter behoort ook tot de mogelijkheid.

Het dan-systeem

De zwarte band

De wachttijd tussen 1e kyu en 1e dan bedraagt minimaal een jaar. Hoe hogerop de dan hoe langer de wachttijd. Na het eerste dan examen krijgt u de zwarte band. Die zo algemeen bekend is. Deze band laat zien dat u een beginneling bent in het dan-systeem.

Een judoka moet voor zijn zwarte band een examen afleggen en aan wedstrijden meedoen waarin danpunten kunnen worden behaald. Bij 100 danpunten krijgt men vrijstelling voor Kata. Alle kandidaten moeten hun vaardigheden bewijzen. Als u niet aan wedstrijden deelneemt krijgt u een zwarte band met witte lijnen.

Integenstelling tot de kyu-examens die afgenomen worden door de judoclubs, wordende 1e t/m 3e dan-examens afgenomen door regionale examencommissies. Alleen 4een 5e dan-examens worden afgenomen door landelijke examencommissies. Dekandidaten van 4e of 5e dan worden beoordeeld door de meesters die 6e of hogeredan hebben. Zoals u ziet krijgt u voor de eerste 5 dans een zwarte band maarhoe hoger u komt, hoe meer strepen u op uw zwarte band krijgt.

Na de 5de dankunt u de 6de dan verkrijgen. Hierbij behoudt u de band u dezelfde band wanneeru wordt gepromoveerd tot 7de en 8de dan. Na de maar de 6de dan-band verloopt debeoordeling anders dan bij de vorige dan graden. Bij dan graden boven 6e danworden meer op grond van verdiensten voor de judosport dan voor exceptionelebekwaamheid in het uitvoeren ervan toegekend.

Na de 6e dankunt u de 9e en de 10de dan verkrijgen.

De 10e dan is een speciale band die tot nu toe maar 18 personen op de hele wereld in beschikking hebben.

11e Dan

De hoogstedan die we kennen, de 11e dan is toegeschreven aan de bedenker van het judo nazijn dood: Jigaro Kani.  In principe kan iedereen deze band halen, maar inpraktijk heeft niemand die ooit gehaald en is deze dan tot nu toe nog steedsexclusief voorbehouden tot Jigaro Kano.Bovenkantformulier

Onze sponsors