Recreatief en prestatief Judo
Voor alle leeftijden

Je eerste wedstrijd

Inschrijven?

 • Voor wedstrijden binnen onze club:
  Je ontvangt een email en het komt er op onze site bij evenementen een aankondiging te staan. Je kan dan via de app van jcr of eigen leden login van onze club bij activiteit reserveren inschrijven.
  Voor  wedstrijden buiten de  club:
  Dit komt bij wedstrijd judo op onze site,  in de wedstrijdagenda een link te staan met daarin alle informatie van het toernooi
 • Schrijf je ruimschoots in voor de sluitingsdatum. (denk er om als je te laat bent kan je niet mee doen) en wij als club ook niet.
 • Zorg dat je voor het juiste gewicht inschrijft.(dit is na sluitingsdatum meestal niet meer te veranderen)
 • Zorg ervoor dat je goed op gewicht blijft .( te zwaar is meestal niet mogelijk om nog mee te mogen doen of tegen betaling bij het toernooi wel)


  Hoe laat?

 • Voor wedstrijden binnen onze club:
  ontvang maximaal een week voor het toernooi per mail de informatie hoe laat je aanwezig moet zijn voor de weging.
  Voor wedstrijden buiten onze club:
  Komt de informatie zodra wij die van de organiserende club hebben ontvangen op de wedstrijd agenda te staan.

Wat neem je mee?

 • Pak je tas al een dag van tevoren in en neem de volgende spullen mee:
 • judopak (JUDOGI)
 • trainingspak (JCR trainingspak)
 • je judoband (OBI)
 • witte en rode wedstrijdbanden (vraag even of je ze al nodig hebt)
 • slippers of sportschoenen zonder zwarte zolen.
 • INGEVULD judopaspoort met geldig betaalbewijs en een recente pasfoto
 • meisjes een wit T-shirt
 • meisjes met lang haar; een elastiekje zonder ijzer (speldjes mogen ook niet) Haar moet in een knot zitten.
 • eten (geen snoep) en drinken (zonder prik). Een bidon is erg handig.

Hoe lang duurt een judotoernooi?

Meestal begint de eerste wedstrijd (SHIAI) een half uur na de sluiting van de weging. Het wachten kan soms best lang duren, vooral als het programma uitloopt.
Soms werkt de organisatie met een poulesysteem. Dan judo je in ieder geval meer dan 2 wedstrijden.
Op grotere/belangrijke toernooien werken ze vaak met een afvalsysteem. Dat betekent dat zolang je wint je steeds verder komt. Verlies je 1 wedstrijd dan kom je in de afvalronde. Als je dan weer verliest, ben je klaar met judoën en kun je vaak naar huis.
Als je een prijs hebt gewonnen moet je wachten op de prijsuitreiking. Soms moet je daar wel lang op wachten! Maar dan heb je wel een mooie beker of medaille!

Weging:

Als je je hebt opgegeven voor een bepaald toernooi kies je voor een bepaalde gewichtsklasse. In principe betekent dit dat je tot een bepaald gewicht meedoet (bijvoorbeeld: -18kg -21kg -24kg enz…). Hierdoor judo je bijna altijd tegen kinderen die ongeveer hetzelfde gewicht hebben. Er zijn ook toernooien waar je geen gewichtsklasse hebt maar waar je in word gedeeld naar gewicht
Eenmaal op de wedstrijd aangekomen krijg je van de coach een weegkaart. Hierop staan jouw
gegevens genoteerd (o.a. je gewichtsklasse, leeftijdsklasse, en je club). Dan ga je je eerst even omkleden (stop al je kleding in je tas en neem deze mee de zaal in) daarna ga je met je judopaspoort en je weegkaart ga je dan naar de weging. Zorg dat je van tevoren naar de wc bent geweest (dan weeg je vast minder!). Het is de bedoeling dat je in je ondergoed gewogen wordt (jongens en meisjes apart). De mensen die achter de weegtafel zitten kijken of je niet te zwaar weegt voor de ingeschreven klasse. Ben je te zwaar, dan wordt je doorgeschoven naar de volgende categorie (op grotere belangrijke toernooien doen ze dat niet meer). Hier moet je soms wel geld voor betalen

Eten:

Na de weging kun je het beste meteen ergens rustig gaan zitten om te eten; het liefst iets met koolhydraten bv right, peperkoek, evergreen, sultana, een krentenbol, eierkoek of een gewone boterham. Geen snoep of chocolade!!
En drinken altijd in kleine hoeveelheden en zonder prik. Als in de week voor het toernooi iets te zwaar bent is het verstandig om de laatste dagen geen snoep en limonade meer te nemen. Verder wel goed eten hoor!

Voorbereiding: (warming-up)

Na het eten ga je samen met je clubgenoten een warming-up doen. Op de mat rustig rondjes lopen en wat worpen inzetten bij elkaar (UCHI-KOMI) en wat rommelen op de grond. Misschien nog wel even een voorzichtige RANDORI. In de zaal hoor je vanzelf wanneer je aan de beurt bent. Je naam of gewichtsklasse wordt namelijk altijd omgeroepen. Dus goed opletten wanneer er iets wordt omgeroepen. Hoor je jouw naam of klasse? Dan goed luisteren naar welke mat je moet gaan. Bij deze tafel lever je je weegkaart in, zodat ze daar weten dat jij er bent.

Wat draag je tijdens een wedstrijd?

Als eerste zorg je voor een goed passend en schoon judopak. Zorg dat je JCR embleem op je pak zit. Je hebt er één gekregen en zijn voor je andere pakken te koop bij je leraar.
Ben je een meisje? Dan draag je een wit T-shirt zonder opdruk, en als je lange haren hebt doe je deze in een staart met een elastiekje zonder ijzer. Invlechten mag natuurlijk ook.
Ben je een jongen? Dan draag je geen T-shirt (ook geen hemd). Dus gewoon een blote bast onder je judojas. Als je lange haren hebt moeten deze ook in een staart.
Als je van de mat af bent draag je slippers (ZORI’S) of sportschoenen. Op de mat altijd met blote voeten of sokken als je je warming-up doet.
De eerste wedstrijd: (en de voorbereiding)
Je gaat samen met de anderen op de bank zitten en wacht je tot je wordt omgeroepen door de mensen achter de tafel. Hoor je jouw naam nu als eerst? Dan mag jij de witte band om. Je tegenstander moet de rode band dragen.
Ga als je bent opgeroepen gelijk staan in de buurt van de mat/tafel en maak je spieren los. Je hebt misschien wel 20 minuten of meer moeten wachten en dan ben je helemaal stijf en suf. En de coach ziet dan ook gelijk dat jij moet judoën.
Als de wedstrijd echt gaat beginnen ga je aan de rand van de mat staan. De scheidsrechter geeft aan wanneer je verder de mat op mag. Loop altijd achter de hoekscheidsrechter langs als deze aanwezig zijn.
Je groet de mat, loopt tot het streepje, en groet naar je tegenstander.
Met HAJIME geeft hij aan dat je mag beginnen en dat je wedstrijd tijd begint. Bij MATTE wordt de tijd stop gezet en moet je altijd loslaten en weer bij het streepje gaan staan. Als de scheidsrechter zijn armen voor zijn buik kruist moet jij je pak in orde brengen.
Met SOREMADE is de tijd afgelopen en kun je op het scorebord zien wie er heeft gewonnen.
Meestal gooien de mensen achter de tafel dan een zakje op de mat. Je gaat weer netjes bij je streepje staan en maakt je kleding in orde. De scheidsrechter wijst nu de winnaar aan. Je buigt en geeft de tegenstander een hand. Wie gewonnen heeft pakt het zakje op Je loopt achter je de mat af en bij de rode rand groet je nog eens. Als er hoek scheidsrechters zijn moet je achter ze langs lopen. De winnaar geeft het zakje af aan de jurytafel en noemt zijn naam. Geef ook gelijk je wedstrijd band terug als deze niet van jou zijn.

Scores bij judo:

Waza-ari 7 punten
Ippon 10 punten

De punten in een wedstrijd worden niet bij elkaar opgeteld. De hoogste score telt. Bij een IPPON is de wedstrijd afgelopen. Twee WAZA-ARI’s staan gelijk aan één ippon. Na een mooie worp, ook al denk je dat het wel eens ippon zou kunnen zijn, moet je altijd verder gaan met een houdgreep.
Misschien vindt de scheidsrechter het helemaal geen ippon …. en dan heb jij maar mooi alvast een houdgreep!
Dus pas stoppen als je MATTE hoort!

Houdgreep:

Wist je dat veel houdgrepen bestaan? Het zijn allemaal variaties op de 4 basishoudgrepen die je kunt vinden in je exameneisen. Als je de ander stevig vasthoudt en met z’n rug of een stuk van z’n rug op de mat duwt heb je een houdgreep.
Oh ja. Je mag niet tussen de benen van de ander zitten en de houdgreep is verbroken als de ander met zijn benen jouw benen “OPSLUIT”.( de krokodil 😉
Als je een houdgreep vast hebt roept de scheidsrechter: “OSAE-KOMI” en als de houdgreep verbroken is roept de scheidsrechter: “TOKETA“.
Als je een houdgreep hebt moet je deze voor 20 seconden vasthouden, dan heb je gewonnen!! Als je al een waza-ari hebt gescoord mag je 10 seconden korter vasthouden, maar….. je laat pas los als de scheidsrechter IPPON roept. Als het je niet lukt om je tegenstander 20 seconden vast te houden krijg je vanaf 10 seconden een WAZA-ARI, maar gaat de wedstrijd wel gewoon door.

Wedstrijdduur:

De wedstrijd duurt als je nog geen 12 jaar bent meestal 2 minuten. Als je ouder wordt komt daar steeds een minuutje bij. Er is altijd één scheidrechter aanwezig op de mat. Bij belangrijke grote wedstrijden zijn er ook twee hoek scheidrechters. Zij zitten dan op een stoel op de hoek van de mat tegenover elkaar. Ook zijn er wedstrijden waar ze een camera systeem gebruiken.

Spanning:

Je eerste wedstrijd is natuurlijk erg spannend. Papa en/of mama zitten op de tribune en jij bent bij de coach en de andere judoka’s in de zaal. De coach zal je zoveel mogelijk helpen, want misschien vergeet je in de drukte wel wat. Als je vragen hebt moet je dat altijd gelijk proberen te doen.
Je eerste wedstrijdjes zijn er vooral om te leren hoe het allemaal hoort. Als er iets fout gaat is dat helemaal niet erg. De scheidsrechter is er om je te helpen als je iets niet begrijpt.
En bedenk: “Meedoen met een wedstrijd is veel belangrijker dan winnen”. Winnen komt vanzelf als je goed leert judoën door serieus te trainen en regelmatig aan wedstrijden mee te doen.
Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je plezier in JUDO hebt.

Prijsuitreiking:

Als je een prijs hebt gewonnen wacht je op de prijsuitreiking (soms duurt dit best lang). Je gewichtsklasse, leeftijdsklasse en de andere prijswinnaars in jouw categorie worden omgeroepen en jij mag plaatsnemen op het podium. Dit doe je altijd in het trainingspak van JCR-Judo. Als je geen trainingspak hebt sta je in je judopak op het podium.

Na de wedstrijd:

Als de wedstrijd is afgelopen mag je je gaan omkleden. Let heel goed op je spullen. Zorg dat je alles weer meeneemt naar huis. Verder is het leuk als je een verslagje schrijft over je wedstrijd en
deze even mailt naar: info@jcrjudo.nl De leukste verslagen zullen we plaatsen op onze website.

Vragen:

Eventuele vragen kan je altijd stellen, aan je leraar, coach of natuurlijk mailen naar: info@jcrjudo.nl

Extra:

Speciaal voor jullie hebben we veel namen en termen ook in het Japans toegevoegd. Hierdoor begrijpen jullie steeds beter wat de scheidsrechters en leraren bedoelen.

Onze sponsors